11-09-2013, 07:07 PM
|
#2 (permalink)
|
|
Profesyonel Üyelik: Mar 2011 Bulunduğu yer: yalova Mesajlar: 753 Rep Derecesi: | Türkçe Dil SDA A2: K; 1, 2, 3 DA A4: K; 5,6
●Öğretmen çocukların minderlerini alarak “u” şeklinde oturmalarını ister. Öğretmen çocuklara çeşitli sorular sorar.
-Sizin sınıftaki haklarınız neler biliyor musunuz?
-Okulda arkadaşlarımızla nasıl geçinmeliyiz?
-Evde çok gürültü yaparsak kimler rahatsız olur?
-Toplu taşım araçlarında sıraya neden girmeliyiz?
-Arkadaşlarımızın eşyalarını izinsiz alabilir miyiz?
-Neden özür dileriz? Sohbet çocuklardan gelen sorularla devam eder.
●Ardından öğretmen çocuklara çeşitli bilmeceler sorar.
Sınıfın lideridir- Bizim oylarımızla seçilir. (BAŞKAN) Anne baba çocuk- Biz ne deriz ona ( aile)
Evimizin üstünde – altında otururlar- Hep bize destek olurlar. (KOMŞU)
●Ardından ”Sorumlu Öğrenciler” adlı hikâye çocuklara anlatılır.
SORUMLU ÖĞRENCİLER
Meral Öğretmen sınıfa geldiğinde henüz öğrencileri gelmemişti. Sınıfa önce Ayşe, İsmail, Eray, Mustafa ve Gökay geldi. Onlar servisle geldikleri için diğer arkadaşlarından daha erken geliyorlardı. Sınıfa girince:
-Günaydın öğretmenim, dediler. Meral Öğretmen onlara istedikleri köşelerde oynayabileceklerini söyledi. Çok geçmeden diğer öğrencilerde geldiler.
-Günaydın öğretmenim, günaydın arkadaşlar deyip köşelerde oynayan arkadaşlarının yanlarına geçtiler. Herkes değişik bir köşede oynadı, kahvaltı saati yaklaştığında Meral Öğretmen:
-Çocuklar, şimdi oynadığımız oyuncakları beraberce toplayalım, dedi. Çocukların birkaçı sınıfı toplamaktan hiç hoşlanmıyordu; ama Ercan, Kadir ve Bilge sınıfı düzenlemede en çok çalışan çocuklardı. Sınıftaki diğer öğrenciler sınıfın toplanması için fazla çaba göstermezdi. Meral Öğretmen bunu fark etmişti. Kahvaltı sonrası Türkçe Dil dersinde:
-Çocuklar bugün sınıftaki köşeleri düzenleme çalışmasında en çok çalışan arkadaşlarınız kimlerdi? Diye sordu. Herkes parmak kaldırdı. “Öğretmenim en çok ben çalıştım” dedi.
Meral Öğretmen:
-Ben sizi izledim. Bazılarınız bu çalışmaya her gün katılıyor, bazılarınız ise katılmıyor. Onun için şimdi sizinle bir oylama yapacağız. Her köşeye bir başkan ve başkan yardımcıları seçeceğiz. Bu seçimi her hafta yapacağız ve herkes her köşede hem başkan, hem de yardımcı olarak görev alacak, dedi.
Meral Öğretmen köşelerin isimlerini sıra ile saydı. “Evcilik köşesine kim başkan olmak ister?” diye sordu. Sezgin: “Ben olmak istiyorum öğretmenim.” dedi.
Meral Öğretmen:
-Sezgin arkadaşınızın evcilik köşesine başkan olmasını isteyenler parmak kaldırsın dedi. Öğretmen parmak kaldıranları saydı. Sezginin başkan olmasını isteyenlerin sayısı fazlaydı.
-Tamam, bundan sonra Sezgin bir hafta boyunca Evcilik köşesinde başkan olarak görev yapacak, dedi. Diğer köşelere de aynı şekilde parmak kaldırıp oy kullanarak başkan ve yardımcıları seçildi. Ertesi gün Meral Öğretmen:
-Haydi, çocuklar sınıfımızı topluyoruz dedi. Her köşedeki sorumlu başkan ve yardımcıları hemen kendilerine ait olan köşeyi topladılar.
Meral Öğretmen:
-Bakın çocuklar bu şekilde sınıfımız daha kolay toplandı ve daha düzenli oldu. Sizde bu uygulamayı sevdiniz mi? diye sordu. Çocuklar:
-Evet, öğretmenim dedi.
Meral Öğretmen:
-O zaman herkes kendini alkışlasın ve sıraya girsin. Yemekhaneye giderken şu şarkıyı söyleyelim, dedi.
-Sınıfımızı topladık,
Çok çok acıktık.
Yemeğimizi bitiririz,
Biz çok çok düzenliyiz.
●Hikaye istenen çocuklar tarafından anlatılır.
●Öğretmen, İnsan hakları ve Demokrasi Haftası ile ilgili açıklamalar yapar. Çocuklar tarafından oylama ile seçilen bir hikayeyi resimlerini göstererek okur. Hikaye, soru-cevap şeklinde tekrar edilip, kitabın seçimi hakkında çocukların duygularını ifade etmeleri sağlanır. |
| |