Orff ÇaliŞma notlari 1 - OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
Üye Girişi
close


Yeni Konu aç   Cevapla
Seçenekler
Alt 11-13-2011, 07:41 AM   #1 (permalink)
İşin Ustası
Yasemin ORDU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik: Feb 2010
Mesajlar: 1.633
Konular: 537
Aldığınız Beğeni:288
Beğendikleriniz:13
Rep Derecesi: Yasemin ORDU İyi Bir Yolda Adım Attı.

Orff ÇaliŞma notlari 1


Yapılan ilk çalışmalar öğrencilerin okula yeni geldikleri ve birbirlerini yeni tanıdıkları zamanlar dikkate alınarak hazırlanmıştı. Biz katılımcılar da birbirimizi yeni tanıdığımız için tanışmamıza yardımı oldu.

Uygulama: Daire olup yere oturulur. Herkes sıra ile ismini söyler. Bir tur döndükten sonra herkes bu kez yanında oturan arkadaşının ismini söylemeye çalışır. (Biz büyükler bile bu yönergeyi ilk başta uygulamakta zorlandık. Bizden bunu isteyeceklerini bilmediğimiz için yanımızda oturan arkadaşımızın adına çok da dikkat etmemiştik.) Bir tur da herkes yanındakine adını sorarak halkayı tamamladıktan sonra son olarak iki yanındakinin adını söylemeye çalışır.

Uygulama: Neşeli ve hareketli bir müzikle dans etmeye başlanır. Müzik durduğunda gelen yönergeler yapılır. Bunlar; elinle havaya üçgen çiz, ayağınla yere üçgen çiz, el çırp, ayak vur, yuvarlak çiz, popona vur, burnuna dokun 3 e kadar say, beşten geri say gibi çocuğun bildiği kavramları (şekiller, sayılar, vücudun bölümleri gibi) pekiştirmek içindir.

Uygulama: Dansa davet isimli bu uygulama ise yine çocukların birbirini tanıması, birbirleri ile göz teması kurması amacını taşır. Bu uygulama birkaç kez tekrarlandıktan sonra çocuklar genelde eş olarak aynı kişiyi yani daha yakın oldukları arkadaşlarını seçerler. Halka olup ayakta durulur. Halkanın ortasındaki kişi öğretmendir. Bir süre müzikle salınıp, dans edildikten sonra müzik kısa bir an için durur ve öğretmen birini halkadan seçer karşısına alır ve onunla dans eder. Sonra müzik yine durduğunda onun kendine yeni bir eş seçmesini ister. Müzik tekrar durduğunda her ikisi de yeni birer eş seçip ortaya alırlar böylece halkadaki herkes yavaş yavaş ortadaki yerini alır ve tüm halka bittiğinde bu kez herkesin eşli olarak dans etmesi ve müziğin durduğu anlarda eş değişmeleri istenir. Bu dans çocuklar sıkılana kadar sürdürülebilir.

*Çocuklarda renk kavramını geliştirmek için yapılan çalışmalar aşağıda anlatılmıştır:

Uygulama: Daire olup oturulur. Çocuklara gökkuşağının hikayesi okunur. Kitaptan resimleri gösterilir. Sonra tek tek gökkuşağındaki renkler sayılır. Sonra öğretmen ayağa kalkar ve tek tek halkada oturan çocuklara rasgele renklerin ne hatırlattığını sorar. Örnek vermek için kendisi başlayabilir. “Kırmızı bir elmayı hatırlattı ya da mavi en sevdiğimin kazağımın rengi” gibi. Gökkuşağının 7 rengi bu şekilde tüm çocuklara sorarak hepsinden renklerle ilgili yorumlar alınarak bitirilir. Sonra daha önceden hazırlanmış olan gökkuşağının renksiz hali ortaya konur. ( 7 ayrı beyaz kağıt her biri gökkuşağındaki renklerin görünüşüne göre kesilmiş ama boyanmamış.) “Çocuklar biz gökkuşağının cinleriyiz. Eğer diğer çocuklar gökkuşağını böyle renksiz görürse çok üzülürler hadi onu hep birlikte boyayalım ama hiç beyaz yer kalmasın” dendikten sonra kağıtlar yedi ayrı yere konur ve hepsinin önüne pastel ya da kuru boyalar bırakılır. Her kağıdın önünde aynı renkten en az 4-5 tane olmalıdır. “Yalnız biz cinlerin bir özelliği var müzik çalınca oynamadan duramayız, onun için müzik çaldıkça dans edeceğiz ve müzik durunca da koşup istediğimiz rengi boyayacağız. Müzik çalınca yine dans edeceğiz böyle böyle kağıtlarda hiç beyaz yer kalmayana kadar boyamış olacağız. (Bu uygulamada çocukların farklı renkleri birlikte boyamaları, aynı kağıdın başında 3-4 çocuğun toplanıp birlikte hareket etmeleri, her müzik durduğunda kendilerine yakın olan kağıdın yanına gidip onun rengini arkadaşları ile birlikte sorun çıkarmadan boyamaları gibi davranışları kazandırmak amaçlanır.)
Bu uygulamanın sonunda renkler hecelere ayrılarak ve el çırparak söyletilir ve böylece ritim duygusu kazandırılır. Sarı, mavi, yeşil için iki, mor için bir, kırmızı için üç el çırpması gibi önce sırayla sonra karışık renkler gösterilerek renklerin adı söylenerek ya da söylenmeden el çırptırılır. Sonra öğretmen orkestra şefliğini bir çocuğa bırakır çocuk arkadaşlarına renkleri göstererek isimlerini ritimli bir şekilde söylemesini sağlayabilir.
Yasemin ORDU isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç   Cevapla

Etiketler
ÇaliŞma, notlari, orff

Seçenekler Arama
Stil


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
GÜzel bİr proje ÇaliŞma Yasemin ORDU FARKLI SANAT ETKİNLİKLERİ 0 02-17-2012 09:51 PM
Orff ÇaliŞma notlari 5 Yasemin ORDU FARKLI MÜZİK ETKİNLİKLERİ 2 11-13-2011 11:08 PM
Orff ÇaliŞma notlari 4 Yasemin ORDU FARKLI MÜZİK ETKİNLİKLERİ 0 11-13-2011 07:43 AM
Orff ÇaliŞma notlari 3 Yasemin ORDU FARKLI MÜZİK ETKİNLİKLERİ 0 11-13-2011 07:43 AM
Orff ÇaliŞma notlari 2 Yasemin ORDU FARKLI MÜZİK ETKİNLİKLERİ 0 11-13-2011 07:42 AM