Orff ÇaliŞma notlari 3 - OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
Üye Girişi
close


Yeni Konu aç   Cevapla
Seçenekler
Alt 11-13-2011, 07:43 AM   #1 (permalink)
İşin Ustası
Yasemin ORDU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik: Feb 2010
Mesajlar: 1.633
Konular: 537
Aldığınız Beğeni:288
Beğendikleriniz:13
Rep Derecesi: Yasemin ORDU İyi Bir Yolda Adım Attı.

Orff ÇaliŞma notlari 3


* Mevsim kavramını pekiştirmek için uygulama. Bu uygulama sırasında çocuklara renkli şifon kumaşlar dağıtılabilir.

Uygulama: Hepiniz ağaçsınız burası bir orman yerinizden kıpırdamıyorsunuz sadece dallarınız yani kollar oynuyor şimdi rüzgara göre sallanın yönergesi verilir. Öğretmen rüzgarın şiddetini ara sıra değiştirmelidir. Sonra ellerine şifon kumaşlar verilir. Bunlar dallarınızda kalmış son yapraklar. Bunları düşürmemek, rüzgara kaptırmamak için çaba harcayın şeklinde yönergeler verilir ve sert rüzgarlar estirilir. Kıpırdamadan kol ve ellerini kullanmaları ve beden bölümlerini tanımaları, elleri ile göz teması kurmaları amaçlanır. Çalışma birlikte söylenecek bir sonbahar şarkısı ile tamamlanır.


11. 03. 2006 günü ile ilgili notlar:

* Güne başlarken keyifli enerjik başlama ve vücut bölümlerini tanıma ayrıca son aşamasında da hafıza ve dikkati ölçmek amaçlı yapılan bir çalışma:

Uygulama: Öğretmen daire yapıp karşısında oturttuğu çocuklara ellerini dizlerine iki kere vurarak “günaydın günaydın ellerime günaydın” der. Ellerime derken iki elini birbirine vurmalıdır. Sonra çocuklara başka nereme günaydın der, onlardan gelecek cevaplara göre kollarıma, burnuma, ayaklarıma, başıma, kulaklarıma gibi devam eder neremize günaydın diyorsak oraya dokunmak gerekmektedir. Sonra sıraya koyalım der el ayak baş burun kol bacak gibi bir sıralama varsa bu kez “günaydın günaydın ………. ismini söylemeden sıra ile oraya dokunarak şarkısını söyler. Bu sırayı aklında tutan ve tutamayan çocuklar gözlemlenmelidir.

Uygulama: Sınıftaki çocuklardan ismi bir iki üç ve (belki soyadı olabilir) dört heceli olan dört çocuk sıra ile kaldırılır. Onların isimleri el vurarak hecelerine göre seslendirilir. Sonra her bir isim için farklı bir vurma şekli belirlenir; ayakla, dize vurarak ya da göğse vurarak gibi. Öğretmen koro şefi olur ve önce sıra ile sonra karışık olarak çocuklara bu isimleri çaldırır. Amaç isimleri belirlenen hareketlere göre seslendirebilmektir. Ve bunu yaparken hızlanmamak gerekir. Gül, Selda, Asuman, Karaböcek olsun isimlerimiz. Gülü vurduğumuz hıza dört heceli ismi de sığdıracak şekilde bir hızımız olmalıdır. Üç ve dört hece olanlar bir ve ikiye göre daha hızlı söylenecektir.

* Ne olduğunu unutan yumurtanın hikayesi. Bu çok uzun zaman diliminde yapılacak bir çalışma her aşaması ayrı ders saatleri gerektiriyor ancak bu çalışmalar sonrasında bu uygulama bir sene sonu gösterisi niteliğini de dönüşebilir (ki Alev okullarında bu sene sonu gösterisi olarak da uygulanmış)

Uygulama: Bir şeyi unutunca ne dersiniz diye sorularak başlanır. Çocuklardan; tüh, eyvah, ayy unuttum, aa unutmuşum gibi sesler gelecektir. Birine karar verilir ‘eyvah unuttum’ gibi. Sonra bir perküsyon yumurtası gösterilerek ‘Çocuklar bu yumurtanın içinden bir hayvan çıkacak ama o ne olduğunu unutmuş hadi canlandıralım’ dedikten sonra öğretmen yumurtanın içindeki canlının ağzından konuşur.
- Yaşasın yakında yeryüzüyle tanışacağım, artık bu yumurtadan çıkacağım ama (burada çocukların belirlenen sesi çıkarmaları istenir.) eyvah unuttum ben neydim?
Yumurtadan çıkan hayvanlar nelerdir çocuklar ? Çocukların cevaplarına göre öğretmenin elinde önceden hazır olan dört resimden biri söylendiğinde bakalım a evet bu olabilir diyip o bir kenara ayrılır. Dördü de tamamlanınca -ki bunlar balık, yılan, yengeç ve kartal (Kuş demeleri yeterli kartalı bulmalarını beklemek gerekmiyor) dört resim de dört değişik köşeye konur ve hadi bakalım herkes en sevdiği hayvanın yanına gitsin denir. Gittiklerinde oluşan guruplara şimdi her gurup yumurtayı kendi seçtiği hayvan olduğuna inandırmak için bir tekerleme söylesin denir. Anlamakta zorlanırlarsa ilk örneği öğretmen verebilir. (Yumurtacım balıksın, sen sularda yaşarsın gibi) Dört gurup da tekerlemesini sunduktan sonra içinde perküsyon aletlerinin olduğu sepetlere yönlendirilirler ve her gurup yine bir örnek olmak şartıyla çalgılarını seçer. Bu kez dört gurup da oluşturdukları tekerlemeyi çalgılar eşliğinde bir kez daha sunar. Sonra yere oturup daire olmaları istenir. Gurupların birbirine yakın oturması iyi olur. Bu hayvanların hareketlerini taklit etmeleri istenir. Dört gurup da kendi seçtiği hayvanın hareketini canlandırdıktan sonra hikayeye yeniden başlanır. Yine yumurtanın ağzından konuşan öğretmen - Yaşasın yakında yeryüzüyle tanışacağım, artık bu yumurtadan çıkacağım ama (burada çocukların belirlenen sesi çıkarmaları istenir.) eyvah unuttum ben neydim? Dedikten sonra caba kartal mıyım deyip onun resmini gösterince kartallar önceden belirledikleri kartal hareketlerini yapar diğer guruplar hareketsiz oturur. Sıra ile dört gurup da belirlenen hareketleri adı geçtikçe gösterir. Daha sonra çocukların dansçı ya da çalgıcı olmaya karar vermeleri istenir. Her gurubun çalgıcıları perküsyon aletleri ile ayağa kalkar dizilir. Dansçıları oturmaya devam eder. Fonda Mozart’ın Türk Marşı gibi bir eser çalmaktadır. Artık konuşma olmadan hareketlerle hikaye canlandırılır. Öğretmen hangi resmi gösterirse o gurubun çalgıcıları fondaki müziğe uygun olarak aletlerini çalar dansçıları da o hayvanın hareketlerini taklit ederek ayakta dans eder.
Yasemin ORDU isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç   Cevapla

Etiketler
calisma, gunaydin ellerime, notlari

Seçenekler Arama
Stil


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
GÜzel bİr proje ÇaliŞma Yasemin ORDU FARKLI SANAT ETKİNLİKLERİ 0 02-17-2012 09:51 PM
Orff ÇaliŞma notlari 5 Yasemin ORDU FARKLI MÜZİK ETKİNLİKLERİ 2 11-13-2011 11:08 PM
Orff ÇaliŞma notlari 4 Yasemin ORDU FARKLI MÜZİK ETKİNLİKLERİ 0 11-13-2011 07:43 AM
Orff ÇaliŞma notlari 2 Yasemin ORDU FARKLI MÜZİK ETKİNLİKLERİ 0 11-13-2011 07:42 AM
Orff ÇaliŞma notlari 1 Yasemin ORDU FARKLI MÜZİK ETKİNLİKLERİ 0 11-13-2011 07:41 AM