LYS yaklaşırken dikkat edilmesi gerekenler - OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
Üye Girişi
close


Yeni Konu aç   Cevapla
Seçenekler
Alt 06-15-2016, 12:47 PM   #1 (permalink)
İşin Ustası
ismailmart - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik: Feb 2010
Bulunduğu yer: Diyarbakır
Mesajlar: 1.134
Konular: 1029
Aldığınız Beğeni:68
Beğendikleriniz:202
Rep Derecesi: ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.

LYS yaklaşırken dikkat edilmesi gerekenler



13 Mart tarihinde gercekleşen Yuksekoğretime Geciş Sınavının (YGS) ardından gozler 18 Haziran tarihinden itibaren 5 farklı aşamada yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) cevrildi. Olcme, Secme ve Yerleştirme Merkezi ’nin (OSYM) takviminde acıklanan tarihlere gore Sosyal Bilimler sınavı 18 Haziran ’da, Matematik sınavı 19 Haziran ’da, Fen Bilimleri sınavı ile Yabancı Dil sınavı 25 Haziran ’da, Edebiyat-Coğrafya sınavı ise 26 Haziran tarihinde gercekleşecek. Sınav heyecanının zirveye tırmandığı son gunlerde sınav kaygısını yenmek ve doğru tercihlerde bulunmak adına yapılması gerekenlere değinen Dilek Celik, “Aday oğrenciler son gunlerde gercekten cok stresliler. Bu stresi aileleriyle birlikte yaşıyorlar. Oğrencilerin streslerinden kurtulması ise ailelerine bağlı. Ailelerin onları rahatlatması gerekiyor. Universite eğitimi her gecen gun onem kazandığı icin universiteye giriş sınavları da kariyer basamaklarını belirleyen sınav olarak cok onem taşıyor. Fakat işin ucunda bir kayıp yok bu sene başaramayan sonraki sene telafi edebilir. Ailenin cocuğa soylemesi gereken birincil şey bu. Cocuğun da gercekten boyle hissetmesi gerekiyor. Cunku sınavı olum kalım savaşı olarak gorduklerinde cok daha fazla panikleyip yapabilecekleri soruları bile yapamıyorlar. Orneğin kaydırma yapıyorlar. Kaydırma o heyecanla yapılabilecek en riskli hatalardan bir tanesi. İhtiyaclarını bile gideremiyor oldukları bir sınav şekline donuştu. Kalemlerini dahi dışarıda bırakarak giriyorlar sınava. Tuvalete bile giremiyorlar. Dolayısıyla hem aileler hem cocuk adına giderek stresi artıran bir şeye donuşuyor. Tek yapabilecekleri şey gerektiği kadar calışmak. Ama bu son gunlerde calışma temposunu biraz yavaşlatıp sosyal hayata donmek lazım. Bu konuda da en buyuk yardımcıları aileleri olacak” acıklamalarında bulundu.
“BUTUN ALANLARDA SINAVA GİRSİNLER”
Tum alanlarda sınava girilmesi gerektiğini vurgulayan Celik, “Cocukların sınavların dordune de girmeleri cok onemli. Cunku meslek secimi son gunlere kaldığı zaman cok sıkıntılı oluyor. Sonradan pişmanlık duyabiliyorlar. Bu yuzden butun sınavlara girilmesi cok onemli. Daha sonra sonuclara bakarak ve mesleklerle ilgili tercih tanıtım gunlerinde yaptıkları araştırmalarla kendilerini hangi mesleğin mutlu edeceğine karar vermeleri gerekiyor. Ancak sectikleri bolumde mutsuz olurlarsa cift anadal ve yandal yapma imkÂnı olan universiteler onlara meslek seciminde bir şans daha tanıyabiliyor. Hala karar vermemiş olan oğrenciler buna da dikkat etmeliler” dedi.
Tercih tanıtım gunlerinin bayramdan sonraki haftalarda başlayacağını soyleyen Celik acıklamalarına şoyle devam etti: “Tercih tanıtım gunleri bayramdan sonraki haftalarda başlayacak, LYS sonrası okulları ziyaret etsinler. Tercih donemi icin de 26 Temmuz-2 Ağustos arasını kapsayan 1 haftalık sure verildi. Bayramdan sonra 26 Temmuz ’a kadar da 15 gunluk sure var. Bu 15 gunde istedikleri universiteleri mutlaka ziyaret etsinler. Cunku universiteyi sadece meslek secimi olarak duşunmemek gerekiyor. Bir yaşam olarak algılanmalı. Oğrenciler eğitim alacakları mekÂnları da gormeli. Tercihlerde bu cok etkili olacaktır. Universitenin sosyal imkÂnları, akreditasyonları, erasmus imkÂnları onların kariyer basamakları icin cok onemli. Mutlaka bu bilgilere cok dikkat etsinler.”
LYS ’de başarılı olmanın sırrını ise ‘cok calışmak ’ olarak değerlendiren Celik, “Ancak cok calışıyor olmanın yanında planlı calışmak lazım. Cocuklar artık LYS hazırlıklarını son 2-3 yıl olarak yapıyorlar. Bu sebeple LYS hazırlığı sureci son 1 yıla sıkıştırılmamalı. Cunku bu, ortaoğretimden itibaren suren komplike bir surec. Ortaoğretimde okuyan oğrencilerimiz de meslek secimlerini o donemde yaptıkları zaman LYS ’de de, lisede de cok zorlanmıyorlar cunku hedef belli oluyor ve tek bir noktaya kendilerini kanalize etmiş oluyorlar. Dolayısıyla bu cocuklar zamanı cok daha efektif kullanabiliyorlar. Bunu yapmamış olanlar icin ise tereddutte kalınan soruları vakit kaybetmeden boş bırakmalarını vakit kalırsa tekrar donup o sorulara bakmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.
ismailmart isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç   Cevapla

Seçenekler Arama
Stil


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Karne hediyesi alırken dikkat edin İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 06-17-2016 03:49 PM
Yaklaşık 200 bin oğrenci teror dolayısıyla eğitimini tamamlayamadı İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 06-17-2016 03:49 PM
Prof. Dr. Tuncer Çelik: ‘Tercih yapılırken yatay… İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 08-18-2015 09:33 AM
‘’Tercih yapılırken yatay geçiş imkanı… İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 08-17-2015 04:16 PM
Adaylar, ÖSYM'den çok zor yaklaşık iş istemiyor İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 07-26-2015 04:45 PM