LYS'de son duzluğe girildi - OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
Üye Girişi
close


Yeni Konu aç   Cevapla
Seçenekler
  • Stil
  • Arama
  • Seçenekler
Alt 06-14-2016, 04:43 PM   #1 (permalink)
İşin Ustası
ismailmart - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik: Feb 2010
Bulunduğu yer: Diyarbakır
Mesajlar: 1.134
Konular: 1029
Aldığınız Beğeni:68
Beğendikleriniz:202
Rep Derecesi: ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.

LYS'de son duzluğe girildi



18 Haziran'da başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavı'na sayılı gunler kala Bahceşehir Universitesi Rektor Danışmanı Turgay Polat oğrenciler icin altın değerinde tavsiyelerde bulundu. LYS'nin uzun soluklu ve yıllara dayanan bir surec olduğunu belirten Turgay Polat, "Oğrenciler yıllarca calışıyorlar. Sonuc olarak kalan bu 3-4 gunde başarıları değişmez. Dolayısıyla bugunden itibaren ders calışmayı bırakıp kafalarını dinlendirmelerini, rahat bir ortamda zaman gecirmelerini, kaygıyı azaltacak turden etkinliklere zaman ayırmaları gerekmektedir. Cunku bundan sonra yapacakları calışmaların kendilerine faydası olmaz. Oncelikle şunu bilmeli ki bu sınav cozdukleri deneme sınavlarından cok da farklı değil. Bu sınavın farklı olmadığını bilerek sınava başlamalarında fayda var. Cunku psikolojik olarak beklentiler sınavın daha farklı ve daha zor olacağı yonunde. Ama yıllar bize gosteriyor ki sorular hemen hemen aynı. Dolayısıyla bu beklenti ile sınava girsinler" ifadelerini kullandı.
"SORULARI KOLAYDAN ZORA DOĞRU COZUN"
"Sınav esnasında mutlak suretle daha kolay cozebildikleri sorulardan başlasınlar" diyerek tavsiyelerine devam eden Polat , "Kolaydan zora doğru giderek bu şekilde hem zaman kaybını onlemiş hem de moral olarak daha verimli olacaklardır. Bunun sonucunda da puanları yuksek olacaktır. Bu sınavlar oturumlar halinde olduğu icin herhangi bir şekilde bir dersin zorluğu diğerini etkilemeyecektir. Dolayısıyla yapmaları gereken tek şey aynı ders icerisindeki turlamaları yaparak kolaydan zora doğru puanlarını yukseltmeye calışsınlar. Unutmasınlar ki tamamını yapabilen şimdiye kadar cıkmadı. 'Soruların hepsini yapacağım' psikolojisiyle değil de 'yapabildiğim kadar doğru yapmalıyım' psikolojisiyle, bunun sadece bir sıralama sınavı olduğunu bilerek sorulara cevap vermekte fayda var" diye konuştu.
"BAŞARININ ANAHTARI LYS DEĞİL"
Ailelere duşen gorevleri de anlatan Polat, "Şunu bilmek lazım ki bu sınav Turkiye'de ilk kez yapılmıyor. 42 yıldır yapılan bir sınav bu. Bu surecte sadece ilk bine giren oğrencileri sayarsak 42 bin tane dÂhinin ortaya cıkması gerekiyor. Bu sınav dahi veya cok başarılı cocuk yetiştirmiyor. Bu sınavın yaptığı tek iş universiteye girişte dunyada en kotu sistem olan sınava dayalı secme sistemimizin devamı. Sonucta universiteye yerleşmek adına yapılan bir sınav bu. Sınavı kazanmak ya da yuksek başarı derecesi elde etmek hayat başarısını garanti etmiyor. Şimdiye kadar hicbir zaman LYS'de birinci olan cocuklar işe girerken ilk sıradan tercih edilmedi. İnsanların universite yaşamında veya dışarıdan elde ettikleri becerilerle cv'leri değerlendiriliyor. Bu yuzden bu universiteyi kazanayım, bu işi yapayım diye bir odaklanma cocukları sadece başarısız kılar" şeklinde konuştu.
"LİSANS BOLUMLERİ = MESLEK ANLAMINA GELMİYOR"
"Taban puanı yuksek veya adı olan universiteyi secmek yerine cocuğun yapabileceği, yeteneklerini guclendirebileceği, farklılıkları kazanabileceği bolumlere ve işlere yonelmesinde fayda var" ifadelerini kullanan Polat, "Dunyada belirlenmiş 62 bin 500 meslek var ama lisans programı ceşidi 3 bin 700 tane. Dolayısıyla hicbir zaman lisans bolumleri eşittir meslek anlamına gelmiyor. Bu yuzden 'ben bilgisayar muhendisi olacağım' diye universiteye başlamasınlar. Bunların hepsi universite eğitimi sırasında farklılaşacak. ABD Calışma Bakanlığının yaptığı bir araştırmaya gore, şu an okuyan cocukların mezun olduktan sonra yuzde 65'i eğitim gormediği bir mesleği yapacaklar sonucu ortaya cıkmıştır. Cocuklara verdiğimiz eğitimin, onları bir meslek sahibi yapacağına dair olan yanlış inancı silip, onları geleceğe hazırlama konusunda daha doğru işler yapmamız lazım" dedi.
"KAYGI DOĞAL VE OLMASI GEREKEN BİR ŞEY"
Cocukların sınav stresi nedeniyle kaygılarının da ceşitlilik gosterdiğini belirten Polat, "Hicbir cocuk umursamazlık yapmaz. Sınava giren her cocuğun kaygısı vardır ve bu da doğaldır. Cocukların hepsi kaygıyı farklı şekilde yansıttığı icin bu kaygı icerisindeki ortaya cıkan vucut tepkimeleri ve oluşan duygusal durumlar da farklılık gosteriyor. Burada yapılması gereken şey herkesin mizacının farklı olduğunu bilerek butun cocukların bu kaygıdan nasıl etkilendiklerini saptamak. Kaygı doğal bir şeydir; olması gerekir. O olmadan başarı olmaz. Ama kaygının vucuda zarar vermesi ve başarıyı etkilemesi durumunda mudahale etmek gerekiyor. Kaygı kısa vadede ortaya cıkan bir şey değildir. Ailelerin yuklediği uzun soluklu başarı beklentileri cocukların hedeflerinden daha yuksek beklentileri, onlara bu sınavın hayatlarındaki en onemli olay olduğu psikolojisini yuklemek başarısızlığa goturur. Veliler kalan kısa surede sınav konuşarak cocukların kaygılarını arttırmamalılar" şeklinde tavsiyelerde bulundu.
SİNEM ERYILMAZ
ismailmart isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç   Cevapla



Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
LYS'de son duzluğe girildi. Uzmanlardan uyarı… İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 05-25-2016 12:48 PM