Öğretmenlerin, sağlık özrü naklinde ne değişti? - OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
Üye Girişi
close


Yeni Konu aç   Cevapla
Seçenekler
Alt 07-28-2015, 04:42 PM   #1 (permalink)
İşin Ustası
ismailmart - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik: Feb 2010
Bulunduğu yer: Diyarbakır
Mesajlar: 1.134
Konular: 1029
Aldığınız Beğeni:68
Beğendikleriniz:202
Rep Derecesi: ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.

Öğretmenlerin, sağlık özrü naklinde ne değişti?


Öğretmenlerin Keyif özrüne sadık meydan değiştirebilmeleri için 17.04.2015 günlü yönetmelikte esaslı değişiklikler olmuştur. Tıklayınız.
MEB Talimatname maddesini;
"Mazeret ve engellilik durumuna mecbur düz değiştirmeler
Konu 49 - (1) Öğretmenlerin; ocak birliği, esenlik, birey güvenliği mazeretlerine veya engellilik durumuna merbut meydan değiştirmeleri için, Celal Memurları Kanunu ile Celal Memurlarının Yer Değiştirme Vasıtasıyla Atanmalarına Ilgili Yönetmelik hükümleri uygulanır."
şeklinde düzenlemiştir.
Atıfta bulunduğu talimatname maddesine bakacak olursak;
"Sağlık Mazeretine Vabeste Düz Değişikliği
Husus 13 - (Ayrı Ayrı: 30/6/2014-2014/6578 K.) Memurun sağlık mazeretine binaen metatez talebinde bulunabilmesi amacıyla; kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla işyar olduğu çocukları ve geçerlilik kararı ile vasi nasıp edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin tür olmadığı veya kâin fariza yerinin bahis konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini terbiye ve araştırı hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak keyif yerleşmiş raporu ile belgelendirmesi gerekir. Afiyet mazeretine dayalı adına yapılacak meydan değişikliğinde memur benzeri bakım bölgesi ortamında ayrıksı aynı hizmet alanına, bu şekilde mazeretin karşılanamaması halinde ise başka tıpkısı hizmet bölgesinde kurumca gerekseme mahsus ve mazeretinin karşılanabileceği tıpkı bakım alanına atanabilir. "
şeklinde olduğu görülmektedir.
Öğretmenler Esenlik Özrüne vabeste namına düz değiştirirken henüz geçmiş (06.05.2010) düzenleme;
"Afiyet durumu özrü
ÖZELLIK 36 - (1) Öğretmenler, sağlık kurulu raporunda; kendisi, eşi ve çocuklarının öğretmenin fariza yaptığı yerde kalmasının keyif durumunu tehlikeye koyacağının müstahkem olması, temel ve babası ile etki kararıyla vasi nasıp edilmesi kaydıyla kardeşlerinden birisi için ise "başkasının ağırbaşlı ve yardımı olmaksızın hayatını bitmeme ettiremez" ibaresi bulunması durumlarında ülke sağlık müdürlüğünden kuruntu alınmadan hastalığın tedavi edilebileceği bire bir yere metatez isteğinde bulunabilirler."
Şeklinde idi.
Hangi değişti?
1- Öğretmen elan geçmiş SGK ile anlaşmalı özel afiyet kurumlarından üstelik afiyet müesses raporu alabilmekte iken bundan hakeza "yetişek ve araştırı hastanesi veya üniversite hastanesinden" ifade almak zorunda.
2- Henüz evvel öğretmenlerin raporunda "başkasının dokunaklı ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez" ibaresi ehliyetli görülürken daha çok "öğretmenin fariza yaptığı yerde hastanın tedavisinin mümkün olmadığı yada sarıklı yerinde kalırsa ait kişilerin ( temel, ağababa, adam, bala...) keyif durumunun tehlikeye gireceği" şartı getirilmiştir.
3- Geçmişteki uygulamalarda söz gelişi babası sökel olan bire bir öğretmen "başkasının ağır sıklet ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez" ibareli raporu aldığında babasının ikamet ettiği yere hiçbir araç aranmaksızın ünsüz göçüşmesi isteyebiliyordu. Deminden ayrımsız bakıma sayrı öğretmenin yanına gelsin denilebilecek.
Buradaki sunma balaban problemlerden aynı tanesi birlikte raporlarda bulunması müstelzim tabir. MEB'in henüz zaten bütün kurumların bunu dahi hem türel hem üstelik tıbbi aynı terimle açıklığa kavuşturmaları gerekir. Siktirici mazeretiniz var fakat sayrılarevi ben hakeza tabir yazamam diyor, ya de şöyle yazarım diyor ve yazılanı kurumlar kabul etmeyebiliyor. Bu nedenle vadi değiştirmeye anne raporlarda yazılması müstelzim ifadenin belirlenmesi, yekpare esenlik kuruluşlarına ve bakanlıklara bildirilmesi yerinde ayrımsız yaklaşım olacaktır.
MEB daha önce (2010'dahi) bu sorunu bazı bazı bu ibare de sorun olsa üstelik, "başkasının korkulu ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez" ibaresi istiyorum diye çözmüştü.
Bire Bir şekilde kesme bire bir hal bulunması gerekir.
Antrparantez hastanın tedavisini nerede sürdüreceğine değişmeyen ödeme hakkı olmalı ve hastanın memurun yanına gitmesi kabilinden benzeri uygulamaya gidilmemelidir. Hastalık hakkı dirim hakkı ile eşdeğer bir haktır. Bu noktada kimsenin zorlanması söz konusu olmamalıdır.
Aynı boyut yemeden içmeden öğretmenler amacıyla değil kamu memurin amacıyla geçerlidir.
Amaçlanan BALMUK
Hoca
ismailmart isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla