Sınav oncesi yapılması ve yapılmaması… - OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
Üye Girişi
close


Yeni Konu aç   Cevapla
Seçenekler
  • Stil
  • Arama
  • Seçenekler
Alt 06-17-2016, 03:49 PM   #1 (permalink)
İşin Ustası
ismailmart - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik: Feb 2010
Bulunduğu yer: Diyarbakır
Mesajlar: 1.134
Konular: 1029
Aldığınız Beğeni:68
Beğendikleriniz:202
Rep Derecesi: ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.

Sınav oncesi yapılması ve yapılmaması…



Sınava hazırlanan oğrencinin sınavın yaklaşmasıyla birlikte kaygı belirtilerinde artış olacağını dile getiren Uzman Psikolog Naciye Tokac, “Son haftaya kadar kaygısının olmadığını belirten oğrencilerde bile kaygı duzeyinde artış gorulmektedir. Ders calışmak istememe, huzursuzluk, endişe, guvensizlik, sosyalleşme de azalma, aileden kacınma, unutkanlık, dikkat sorunları, konsantre olamama ve carpıntı, mide bulantısı gibi kaygının fiziksel belirtilerinde artış olmaktadır. Bu durum bireyin kendisine olan guvenini duşurmekte ve yapamayacağım duygusunu daha da artmaktadır. Unutmamalısınız ki; son haftaki performansınız değildir her şeyi belirleyen. Bu gune kadar aylarca, gunlerce calıştınız. Daha onceki oğrendikleriniz uzun sureli hafızanıza yerleşti ve sınav anında onunuze sorular geldikce hepsi teker teker bellekten cağrılacak” dedi.
Ulkemizde universiteye sınavla girildiğini ve bu gerceği neden sınav var gibi bir tartışma ile değiştirilemeyeceğini soyleyen Uzman Psikolog Naciye Tokac, “Bu nedenle sınav olgusunu tartışmak yerine bu durumu kabul edip, sorumluluk alarak sınav icin calışma duzeninin oluşturulması onemlidir. Eğer sınav haftasına kadar duzenli, yeterli, gerekli calışmayı sağlayabilmişseniz sınav haftasında gosterilecek ekstra cabanın anlamsız olduğunu da biliyorsunuzdur. Sınav haftasında daha fazla calışmaya calışılmamalı, tekrarlar yapılmalı, denemeler cozulmeli ve eğitim rehberlerinin soylediklerine uygun davranılmalıdır.
OLUMLU VE OLUMSUZ TELKİNLERDEN UZAK DURULMALI
Cocuğa “başaramayacaksın, yapamayacaksın, sen bu sınavı kazanamayacaksın, doğru duzgun calışmadın” demek ne kadar doğru değilse; “başaracaksın, ben sana inanıyorum, sen yapamazsan kimse yapamaz, sen bu sınavı kazanacaksın” demek de o kadar yanlıştır. Cunku olumsuz telkinler calışma motivasyonunu ve oğrencinin kendisine inancını zedelerken; aşırı olumlu telkinler ise; kendisinden beklentinin gerekli olandan fazla olmasına ve beklentiyi karşılayamadığında kazanamayacağına dair kaygısının artmasına neden olur. Bu sozler olumlu telkin kılığına girmiş olumsuz telkinlerdir. Ozellikle de sınava birkac gun kala sarfedildiğinde kaygı ile baş edilmesini oldukca gucleştirecektir. Ailelerin bu sozler yerine sadece oğrenciyi dinlemeleri ve onun kendisini ifade etmesine izin vermeleri yeterli olacaktır” diye konuştu.
Sınavın son haftasında sınava ilişkin kaygının en yuksek olduğu zamanlar olduğu duşunulduğunde meslek hedeflerinin konuşulması, sınavda kac puan alınacağının hesaplanmasının sınava gunler kala anlamsız olacağını dile getiren Uzman Psikolog Naciye Tokac, “Bu nedenle sınav haftasında bu gibi duşunceleri ertelemek, sınav sonrasına bırakmak en doğrusu olacaktır. Sizin duşunmeniz gereken, şuan icin onunuzdeki sınavda cozeceğiniz sorulardır.
Sınav gunu yaklaştıkca sınav; oğrenci icin her zamankinden daha anlamlı hale gelir ve mutlaka kazanması gerektiğini duşunur. Genellikle bu gibi sınavlar kişi icin yaşamdaki bir donum noktası olarak duşunulur ve sanki başka seceneği yok olarak duşunurler. Bu nedenle sınavlar mutlaka kazanılmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki; bu sınavları kazanmış ve istediği bolumleri okumuş bircok kişi hayatın aslında duşundukleri gibi olmadığını sonradan fark etmişlerdir. Ya işlerini hic yapamamakta yada mutsuzlukla yapmaktadır. Unutulmaması gereken hayattan kendisi icin iyi şeyler sunmasını dilemek ve iyi şeylere sahip olmak icin sadece cabalamaktır. Bu sınav sadece bunlardan birisidir.''
''SINAV YERİNİN GORULMESİ BELİRSİZLİĞİ AZALTIR''
Sınava gunler kala; sınav anındaki kaygıyı azaltabilecek yapılması gerekenlerden birisinin de sınava girilecek okulun gorulup gezilmesi olduğunu soyleyen Tokac, '' İnsanı en rahatsız eden duygulardan biri belirsizliktir. Sizin icinde sınavda karşınıza ne cıkacağını bilmemek belirsizlik yaratıyor. Bu nedenle sınava girilecek okulun gorulmesi, gezilmesi biraz da olsa belirsizliği ortadan kaldıracaktır.
Evet onunuzde onemli bir sınav var ve bundan sonraki yaşamınızı hangi işi yapıyor olarak gecireceğinizle ilgili bir sınav bu. Ancak siz zaten aylardır bu sınav icin calışıyorsunuz ve oğrendiklerinizi sınavda ortaya koyabilirsiniz. Bugune kadar bircok sınav deneyiminiz oldu ve siz artık tecrubelisiniz. Sadece kendinize inanın, rahatlayın ve gulumsemeyi ihmal etmeyin.” şeklinde konuştu.
ismailmart isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç   Cevapla



Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
LYS oncesi oğrencilere onemli tavsiyeler İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 06-16-2016 03:48 PM
LYS oncesi son uyarılar! İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 06-16-2016 03:48 PM
Prof. Dr. Cotuksoken’den adaylara 2016 LYS oncesi… İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 05-27-2016 12:49 PM
“LYS Oncesi Moral Bul” etkinlikleri Sinan Erdem Spor… İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 05-27-2016 12:49 PM
Yucel Bulut: Kurultayın yapılması uygun değil İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 05-13-2016 10:46 PM