Uzmanından LYS icin tavsiyeler - OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
OKUL ÖNCESİ ETKİNLİKLERİ - Hayallerinizi Sınırlamayın
Üye Girişi
close


Yeni Konu aç   Cevapla
Seçenekler
Alt 06-14-2016, 12:42 PM   #1 (permalink)
İşin Ustası
ismailmart - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik: Feb 2010
Bulunduğu yer: Diyarbakır
Mesajlar: 1.134
Konular: 1029
Aldığınız Beğeni:68
Beğendikleriniz:202
Rep Derecesi: ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.ismailmart Artık Gurur Duyulacak Bir Durumdasın.

Uzmanından LYS icin tavsiyeler



Universiteye giriş sınavlarının ikinci etabı olan Lisans Yerleştirme Sınavı ’na (LYS) cok az bir sure kaldı. Yaklaşık 1 milyon 600 bin aday 18 Haziran ’daki sınav icin son duzluğe girdi. Sınava girecek oğrencilere uzmanlardan tavsiyeler de gecikmedi. Bahceşehir Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bolum Başkanı Ozen Yazğan adayların son gunlerini nasıl değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
Adayların son gunlerini nasıl değerlendireceklerini acıklayan Ozen Yazğan, "YGS sonucunuzun hedeflediğinizin ustunde ya da altında olması LYS calışmalarınızı olumsuz etkilememelidir. LYS sonucunuz ile fark yaratabilirsiniz. Kalan sure calışma performansınızı en ust duzeye cıkarmanız gereken suredir. Tempoyu duşurmek, vazgecmek, calışmaları ertelemek bu surecte yapılabilecek en buyuk hatadır. Temponuzu duşurmeden calışmaya devam edin. LYS, YGS'ye gore daha fazla bilgi ağırlıklı ve detaylı bir sınavdır. Bu nedenle de LYS ’ deki konulara yuzeysel calışılmaması gerekir. Konular mumkun olduğunca ozumsenmelidir. Sınava yakın surecte ozellikle hafızaya atılması gereken ezber bilgiler iceren derslere ilişkin kavram, terim vb. tekrar edilmelidir. İdeal LYS ’ye hazırlık temposunda butun konuların şu zamana kadar bitirilmiş olması ve bu donemde artık calışmanın cila kısmı denilebilecek tekrar ve detaylara ağırlık verilmesi gerekir. Bunu yaparken de mumkun olduğunca cok sorunun farklı kaynaklardan cozulmesi faydalıdır. Ancak hala calışmanız gereken konular varsa bunları onem derecesi ve yoğunluğuna bağlı olarak calışma takviminize yerleştirebilirsiniz. Bu donemde uyguladığınız deneme sınavları cok buyuk onem taşır. Eksik bıraktığınız ya da hata yaptığınız konuları tespit etmenizi sağlayarak calışma programınız konusunda yol gosterici olduğu gibi kullandığınız test teknikleri nedeniyle yaptığınız hataların nedenlerini gormeniz ve bunları duzeltmeniz icin de fırsat sağlar. Bu nedenle her bir deneme sınavı ciddiyetle sınav suresi kadar zaman ayrılarak uygulanmalı, ara verilmemelidir" dedi.
"MAZERET URETMEK VAZGECENLERİN YONTEMİDİR"
"Deneme sınavlarının sonucları cok iyi analiz edilmelidir. Yanlış yaptığınız ya da cozemediğiniz soruların mutlaka cozumlerini oğrenmeniz gerekir" diyen Yazğan, "Calışmalarınız sırasında hicbir soruyu cozulmemiş bırakmayın. Zorlandığınız bu soruları cozmenize yardımcı olabilecek oğretmen ve arkadaşlarınıza danışın. Onceki yıllarda LYS ’de cıkmış olan soruları mutlaka cozun. Calışmanıza engel olan ne varsa onlara LYS ’ye kadar ara verin. Televizyon, sosyal medya, uzun telefon konuşmaları, bilgisayar oyunları, calışma saatlerinizi bolen arkadaşlar vb. Ozellikle sizin icin verimli olan zaman dilimlerinde sizi engelleyebilecek unsurlara karşı onlemler alın. Yapabileceklerinize ve başarmak istediklerinize odaklanın ve elinizden gelenin en iyisini yapın. Motivasyonunuzu surdurmek ve yuksek tutmak icin hedeflerinizi kendinize hatırlatın. Mazeret uretmek vazgecenlerin yontemidir. Başarılı olanlar engele değil, onu nasıl aşacaklarına odaklanırlar. Sınava bu kadar az zaman kaldığında sınav sistemini sorgulamanın, cevrenizdekileri eleştirmenin ve kendinizi yargılamanın bir yararı yoktur. Tam tersine sahip olduğunuz icin şanslı olduğunuzu duşunduğunuz ve şukran duyduğunuz şeylere odaklanmanız gerekir. Bunların cok buyuk şeyler olması gerekmez ancak bu duşunce yapısı size kendinizi guclu hissettirir. Fiziksel olarak aktif olmanızın zihinsel performansınız uzerinde olumlu etkisi vardır. Calışmalarınıza belli aralıklarla mola vermeniz, hareket etmeniz, yuruyuş yapmanız faydalı olacaktır. Kendinizi ruhsal ve fiziksel olarak iyi hissediyorsanız son gune kadar ders calışabilirsiniz. Ortada bir neden yokken calışmayı cok erken bırakmak bir hatadır" ifadelerini kullandı.
"SURENİZİ DOĞRU KULLANMAK İCİN 'TURLAMA TEKNİĞİ' UYGULAYIN"
Adayların soruları cozerken nelere dikkat etmeleri gerektiğinin altını cizen Yazğan, "Sorulardaki detaylara dikkat edin. Okuma hatalarından kacınmak icin soruları bir kez hızlı bir şekilde okuduktan sonra ikinci kez onemli noktalarını belirleyerek ve gerekli noktaların altını cizerek tekrar okuyun. Seceneklere gecmeden once ya da soruda verilen grafik ya da gorseli incelemeden once soru kokunu doğru bir şekilde anladığınızdan emin olun. İşlem hatalarından kacınmak icin de soru cozumunde kullandığınız alanı duzenli kullanın. Surenizi doğru kullanmak icin 'Turlama Tekniği' uygulayın. Soruları cozerken hemen yapabileceğinizi duşunduğunuz soruları yapın. Zamanınızı alacak ama yapabileceğinizi duşunduğunuz soruların yanına daha sonra geri donmek uzere bir işaret koyun. İlk turu tamamladıktan sonra 2. turda bu sorulara geri donun. Cok zor ya da yapamayacağınızı duşunduğunuz soruların yanına ise daha farklı bir işaret koyun ve ancak 2. turdaki soruları cozdukten sonra zamanınız kalırsa bu sorulara geri donun. Sınav sırasında cevrenizi gozlemleyerek kendinizi başkaları ile kıyaslamayın. Bu tarz bir kıyaslama telaşa kapılmanıza neden olabilir. Tum secenekleri okumadan doğru olduğunu duşunduğunuz bir maddeyi işaretlemeyin. Bazen en doğru cevabı bulmanız gerekir. Ustu uste birkac soruyu yapamadığınızda paniğe kapılmayın. Her sınavda zor soru vardır. Derin bir nefes alıp yapabileceğiniz sorulardan devam edin. Sınav sırasında daha once hic kullanmadığınız bir stratejiyi ilk defa denemekten kacının. Standart bir kodlama yonetimi belirleyin ve sınav boyunca onu uygulayın. Bazı oğrenciler her sorudan sonra kodlama yapıp yeni bir soruya gecmeden once zihnini tazelemeyi tercih ederken bazı oğrenciler ise karşılıklı iki sayfayı tamamladıktan sonra kodlama yapmayı tercih eder. Hangi yontemi uygularsanız uygulayın dikkat etmeniz gereken kodlamayı asla son ana bırakmamaktır. Kaydırma yapmamak icin doğru seceneği işaretlerken tınılayarak kodlama yapabilirsiniz: 14. soru 'B', 15. soru 'D' gibi. Her soruda tek odağınız o soru olsun. Aklınız onceki soruda ya da sonrasında karşılaşacağınızı duşunduğunuz zor bir soruda olmasın. Odaklanmamak zaman kaybına ve hataya neden olur. Soruyu kendinize gore yorumlamaktan kacının; sadece sizden istenen cevabı bulmaya odaklanın. Gereksiz detayların icinde boğulmak doğru secenekten uzaklaşmanıza neden olur" diyerek oğrencilere tavsiyelerde bulundu.
SİNEM ERYILMAZ
ismailmart isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç   Cevapla

Seçenekler Arama
Stil


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
LYS’ye girecek adaylara uzman tavsiyesi: ‘LYS,… İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 06-16-2016 03:48 PM
LYS oncesi oğrencilere onemli tavsiyeler İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 06-16-2016 03:48 PM
LYS'ye girecek oğrencilere altın değerinde tavsiyeler İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 06-11-2016 08:25 PM
Atılım Universitesi Eğitim Uzmanı Eftal Erel:… İsmail MART GÜNCEL HABERLER 0 05-17-2016 05:39 PM
Uzman Öğretmen yapılmayan 15 bin öğretmen, Meclis gündemine taşındı ismrt GÜNCEL HABERLER 0 12-08-2010 02:46 AM